KAPALI BURUN AMELİYATI

Burun estetiği ameliyatları, gelişen teknolojiye de bağlı olarak pek çok farklı teknikle uygulanabilir. Özellikle açık ve kapalı olarak uygulanan burun estetiği ameliyatlarından sonra hastaların iyileşme süreleri oldukça kısalmıştır. Kapalı burun estetiği, burun içinden yapılan ince kesiler ile buruna müdahale edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu ameliyatlardan sonra iz kalma ihtimalinin olmaması, burnun daha doğal görünmesi, ameliyat süresinin daha kısa olması ve hastaların iyileşme döneminin daha kısa sürmesi, hastalar tarafından çok daha fazla tercih edilmesini sağlamıştır. Kapalı burun estetiğinde önemli olan nokta, bu ameliyatın çok zor olduğudur. Doktorlar, kapalı olan buruna müdahale ederken daha çok zorlanırlar. Bu nedenle bu tür ameliyatları yapacak olan doktorların uzman ve deneyimli olması çok önemlidir.

Kapalı burun estetiği avantajları nelerdir?

• Kapalı burun estetiği ile burnun içinden kesi yapılır. Bu nedenle burnun içindeki yumuşak doku ve deri kısmı zarar görmez.

• Kapalı olarak yapılan burun estetiğinde yara izi içeriden olduğu için dışarıdan görülme ihtimali yoktur.

• Bu ameliyatlarda kesilen sinir miktarı oldukça azdır. Bu nedenle hastalar, ameliyattan sonra çok daha az uyuşukluk hissederler.

• Bu ameliyatlar ile burun ucu çok daha iyi desteklenebilir.

• Bu ameliyatın ardından oluşacak şişlik, açık ameliyata göre çok daha azdır ve kısa sürelidir.

• Bu ameliyat ile burun içine çok daha küçük ve ince kesiler atılır. Bu kesiler cerrahi aletler yardımıyla yapılır. Bu nedenle burun içinde oluşacak yara ihtimali oldukça azdır.

• Bu ameliyatın ardından hastaların iyileşme süresi daha kısadır, daha ağrısızdır ve daha konforludur.

• Bu ameliyat, açık olarak yapılan burun estetiğine göre çok daha kısa sürer.

Kapalı burun estetiği hangi durumlarda uygulanır?

Kapalı burun estetiği ameliyatlarında burun estetiği ile ilgili pek çok sorun tedavi edilebilir. Bu sorunlar; burun ucu düşüklüğü, burun kemiği eğriliği, burun kemerinin olması, burun kanatları sorunu ve burun sırtı sorunu şeklinde sayılabilir. Bunlarla birlikte daha pek çok sorunun tedavisi de sağlanır. Bu ameliyatlar ile kırma işlemi yapılamadan, törpüleme teknikleri kullanılarak burun sorunları düzeltilir. Gerekli olan durumlarda kıkırdak doku naklinin yapılması da sağlanır.

Kapalı burun estetiği öncesi süreç nasıldır?

Kapalı burun estetiğinden önce hastaların detaylı olarak muayene edilmesi sağlanır. Burunda olan fonksiyonel ve fiziki sorunlar belirlendikten sonra ameliyat yöntemine karar verilir. Ameliyatın kapalı olarak yapılmasının ardından burnunun nasıl görüneceği, 3 boyutlu olarak hastalara gösterilir. Burnun nasıl düzeltileceği ve yüze en uygun şeklin belirlenmesi için 3 boyutlu simülasyonlar kullanılır. Ameliyat öncesi hastaların anestezi duyarlılığı test edilir. Rutin ameliyat testleri de tamamlandıktan sonra ameliyat gününe karar verilir.

Kapalı burun estetiği nasıl yapılır?

Kapalı burun estetiği ameliyatları genellikle, genel anestezi altında uygulanır. Eğer hastaların burnunda çok önemli sorunlar yoksa ve ameliyatta müdahale edilecek alan daha azsa, lokal anestezi de tercih edilebilir. Ameliyat süresi ortalama olarak 1-3 saat arasındadır. Ameliyat sırasında cerrahi aletler kullanılarak hastaların burnunun içinden kesi yapılır. Bu kesiler ile buruna gerekli müdahaleler yapılır ve atılan estetik dikişler ile ameliyat tamamlanır.

Kapalı burun estetiği sonrası süreç nasıldır?

• Bu ameliyatın ardından hastaların hastanede kalış süresi, verilen anesteziye göre değişir. Hastalar lokal anestezi altında ameliyat oldularsa aynı gün içinde evlerine taburcu edilir. Hastaların genel anestezi almasının sonucunda bir gün gözetim altında kalmaları istenir.

• Hastaların burun içine estetik dikişler atılacağı için bu dikişler kendiliğinden erir ve alınmasına gerek yoktur.

• Ameliyatın ardından ilk 48 saat boyunca hafif şişlik ve ödem görülmesi normaldir. Bunlar, kendiliğinden geçecektir.

• Hastalar günlük yaşamlarına 1 hafta ya da 10 gün sonra dönebilirler.

• Ameliyatın ardından ilk bir hafta boyunca hastaların yüksekte yatmaları ve başlarının altında en az iki yastık kullanmaları tavsiye edilir.

• Hastaların iyileşmeye başlaması ortalama olarak 6 hafta sürer.

• Ameliyatın ardından 7. Gün atel alındıktan sonra banyo yapılabilir. Atel alınmadan su ile temasından kaçınılmalıdır.

• Hastaların üç ay boyunca ağır sporlar yapmamaları ve güneş ışınlarından uzak durmaları gerekir.

• Yaklaşık 3-6 ay boyunca güneş gözlüğü kullanılmamalı, bunun yerine şapka tercih edilmelidir.

• Güneş ışınlarının direkt etkisinden burnun korunması için en az bir ay süreyle, koruyucu kremler kullanılmalıdır.