Mezoterapi; vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri gibi cildi sıkılaştırıcı ve fazla yağları ortadan kaldıran etkisi olan enjeksiyonların uygulandığı bir tekniği ifade eder.
Aslında bu yöntemin geliştirilmesi yıllar öncesine dayanıyor. Fransa’da doktorluk yapan Michel Pistor, 1952 yılında mezoterapiyi geliştirmiştir. Mezoterapi bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmıştı ve ilk kullanıldığı zaman amacı acıyı hafifletmekti. Ancak yıllar içinde Amerika başta olmak üzere gençleştirme tedavileri içinde bütün dünyada popüler bir hale geldi.
Mezoterapi, ameliyat gerektirmeyen bir cilt gençleştirme işlemidir ve amacı yüz ve vücutta bulunan sorunların azaltılmasını sağlamaktır. Yüz, boyun ve göz altı gençleştirme terapilerinde kullanılan bu işlem, saçların incelmesi gibi sorunlarda da kullanılmaktadır. Mezoterapi solüsyonları genelde hyalüronik asit içerir ve cildin orta tabakasına uygulanır. Bu sayede cildin yenilenmesi ve kolajen ve elastik üretiminin teşvik edilmesi sağlanır.
Mezoterapi günümüzde şu amaçlarla kullanılmaktadır:
- Mide, bacak içleri, kalça, bacak, kol ve yüzdeki fazla yağları yok etmek
- Selüliti azaltmak
- Kırışıklık ve çizgilerin belirsizleşmesini sağlamak
- Sarkmış cildi toparlamak
- Vücut tonunu eşitlemek
- Koyulaşmış ve lekeler bulunan cildi açmak
- Saç kaybına neden olan saçkıran hastalığını tedavi etmek
Mezoterapide cildin mezorderm isimli orta tabakasına enjeksiyon yapmak için çok ince iğneler kullanılıyor. Mezoterapinin uygulanmasının sebebi ise zayıf dolaşımın ve inflamasyonun neden olduğu cilt hasarlarını düzeltmektir.
Mezoterapinin uygulandığı standart bir içerik olmadığı gibi tedavinin türüne göre doktorların kullandığı içerik değişebilmektedir. Mezoterapide kullanılacak olan solüsyonun içerisinde şunlar bulunabilir:
- Vazodilatör ve antibiyotik gibi reçetelenmiş ilaçlar
- Kalsitonin ve tiroksin gibi hormonlar
- Kolajenaz ve hiyaluronidaz gibi enzimler
- Bitkisel özler
- Vitaminler ve mineraller
Mezoterapi nasıl uygulanır?
Mezoterapi seansı sırasında enjeksiyon yapılacak bölge uyuşturulabilir. İşlem sırasında özel, kısa iğnelerle pek çok uygulama yapılacaktır. Bu iğneler bir alete bağlı olup tek seferde peşpeşe enjeksiyon yapabilmek üzere tasarlanmışlardır.
Yapılan enjeksiyonların uygulama derinlikleri birbirinden farklı olabilir. Cildinizin 1-4 mm kadar derinine yapılan enjeksiyonlar, gördüğünüz terapinin amacına ve bölgeye bağlı olarak değişebilmektedir. Her enjeksiyon ile birlikte solüsyondan küçük bir damla cildinize verilir.
İstediğiniz sonuca ulaşabilmeniz için birden fazla mezoterapi seansına ihtiyacınız olabilir. Bu seanslar 3 kez tekrarlanabileceği gibi bu sayı çok daha fazla da olabilir. Terapinin ilk aşamalarında her 7 ila 10 günde bir enjeksiyon yapılması gerekebilir. İlerleyen zamanlarda ise seansların arası uzayacak ve her iki haftada ya da ayda bir enjeksiyon yaptırmanız gerekecektir.
Mezoterapinin Yan Etkileri
Mezoterapi işin uzmanı tarafından yapıldığında çok az riski bulunmaktadır. Olası yan etkiler ise şu şekilde olabilmektedir:
- Baş dönmesi
- Acı
- Hassasiyet
- Şişme
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Yaralanma
- Enjeksiyon yapılan alanda kabarma
- Döküntü
- Enfeksiyon
Yüz Mezoterapisinin Faydaları
- Cildiniz solüsyon içerisinde yüksek yoğunlukta bulunan vitamin ve diğer içeriklerden faydalanmış olur: Mezoterapide kullanılan serumun içerisinde yüksek oranda vitamin ve cildiniz için besleyici olan pek çok içerik bulunur. Bu maddeler doğru bir şekilde uygulandığında bu içerik cildinize etkin bir şekilde nüfuz eder.
- Pahalı ameliyatlara alternatif bir yöntemdir: Yaşlanma karşıtı cilt bakımınızda mezoterapi pahalı estetik ameliyatların yanında alternatif bir çözümdür. Daha iyi görünmek için bıçak altına yatmanıza gerek kalmaz. Konstantre serumlar ve küçük iğneler sayesinde cildiniz daha sağlıklı ve güzel bir görünüme kavuşur.
- Birden fazla soruna çare olabilir: Cildinize siter yaşlanma karşıtı isterseniz parlaklığını geri kazandırmak için çare arıyorsanız isteğinize göre hazırlanan solüsyonlar, mezoterapi ile yüzünüze uygulanabilir. Bu sayede kısa süre içinde terapinin etkilerini görebilir ve cildinize ihtiyacı olan şeyleri kazandırabilirsiniz.
- Cildiniz aydınlanır: Mezoterapide kullanılan içeriklere bağlı olarak cildinizdeki renk bozuklukları ve yaşlanma belirtilerine karşı etki gösterebilir. Bu sayede cildiniz daha aydınlık bir görünüme kavuşurken renk düzensizlikleri dengelenir.
- Cildinizi nemli tutar: Mezoterapi cildin kaybettiği nemi kazanmasına da yardımcı olur. Yeterince nemlendirilmiş bir cilt ise daha dolgun, sıkı ve sağlıklı görünecektir.
Mezoterapi karmaşık bir işlem değildir. Ancak aklınızda soru işaretleri varsa mezoterapiyi uygulayacak uzmanla görüşerek aklınızdaki soruları sorabilirsiniz. Ayrıca sorunlarınızın tam olarak ne olduğunu anlatarak cildinizin ihtiyacı olan içeriğin hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Mezoterapi ile sonuç alsanız bile aslında tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle düzenli beslenmeniz, egzersiz yapmanız ve stres yönetimini öğrenmeniz sağlıklı bir cilde sahip olmanız için yapmanız gereken diğer şeylerin başında geliyor. Mezoterapi tek başına mucizeler yaratmadığı gibi düzenli olarak uygulanması gerekmektedir.
Mezoterapinin içeriği yaşa göre değişiklik göstermektedir. Örneğin yirmilerinde ya da otuzlarının başlarında olan kişiler için cildin gençliğinin korunması ilk amaçtır. Bu nedenle C ve E vitaminleri ile antioksidanlar içeren serumlar cildi, UV ışınlarına ve kirliliğe karşı koruyup cildin erken yaşlanmasının önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.
Mezoterapinin uygulandığı bazı kişilerde sonuçlar hemen görülebilmektedir. Tek bir seansın sonunda bile gözle görülür değişiklikler olabilmektedir. Mezoterapi solüsyonlarında yer alan hyalüronik asit, su tutucu bir etkiye sahiptir ve hemen etkisini gösterir. Bu sayede cilt gözle görülür bir şekilde yumuşaklık kazanır.
Mezoterapiyi uygulamak ne kadar sürer?
Mezoterapi uygulamaları genelde kısa sürer. Enjeksiyonun yapılacağı bölgeye bağlı olarak 20-40 dakika arası sürebilmektedir. Tabi enjeksiyonun yapılacağı alana uyuşturucu kremler uygulanıp yarım saat kadar enjeksiyonun öncesinde beklenmesi gerekebilir.
Mezoterapi hemen hemen herkes üzerinde uygulanabilir. Bütün cilt tipleri bu işlem için uygundur. Özellikle otuzlu yaşların ortasında mezoterapiye başlayan kişiler bu işlem için çok uygundur
Tabi işlem için uygun olmayan kişiler de vardır. Öncelikle 18 yaşın altındaki kişilerde uygulanması önerilmemektedir. Ayrıca çoğu terapinin hamile ya da emziren kadınlar üzerinde de kullanılmaması gerekmektedir. Bu durumlar haricinde mezoterapide kullanılacak olan solüsyonların içindeki maddelere karşı alerjiniz varsa uzak durmanız gerekmektedir.
Mezoterapide İyileşme Süreci
Mezoterapiden sonra genelde kendinize iyileşmek iiçin belli bir zaman tanımanız gerekmektedir. Enjeksiyonun uygulandığı yüzeyde 24 ila 48 saat arasında kaybolacak olan bazı yüzeysel şişlikler olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca enjeksiyonda kullanılan iğnelerin sebep olduğu iğne izleri de birkaç gün boyunca görülebilmektedir. Göz etrafına uygulanan mezoterapinin iyileşme süresi ise 5-7 günü bulabilmektedir.
Yüz hareketlerinden kaynaklanan kırışıklıklar varsa bunlar botoks ile daha iyi sonuç alınabilmektedir. Ancak mezoterapiyle botoksun kullanıldığı cildin yapısında iyileşmeler sağlanabilmektedir. Mezoterapi dolgu gibi cildin hacmini arttıran bir uygulama olmasa da kolajen ve elastini arttırarak cildin daha dolgun görünmesine yardımcı olur.