Ben Aldırma Nedir?
İnsan vücudunda gelişim nedeni tam olarak bilinmeyen benler, farklı yapılardadır.
Genellikle doğuştan olmayıp zamanla ortaya çıkar, gözle görünür hale gelirler.
Doğuştan olanların büyüklüğü genellikle değişmez ve genellikle risk oluşturmazlar. Zamanla ortaya çıkanların büyüklüğü 0,5 mm’den daha fazla olmaz. Büyük nevüsler, şekil, tüylülük ve yüzey dokusu olarak birçok çeşitlilik gösterirler. Sonradan oluşanlarında güneş etkilidir. Kanser riski olabilmektedir.
Vücutta çok sayıda olabilirler. Sonradan oluşan nevüslerde, hızlı büyüme, kaşınma, renk değişimi, ten renginde renk açılması, kanama ve şekil değişlikleri gözlemlenebilir. Bu değişimlerde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu değişimlikler kanser dönüşümünü fark ettiren değişimlerdir. kanserin habercisi olabilmektedir.
Ben Aldırma Kanser Yaparmı?
Toplumda ben aldırma sonrasında, bıçak vurulduğu için kansere dönüşeceği gibi çok yanlış bir bilgi bulunmaktadır. ‘Benler kanser yapar’
Eğer kişiler, zamanla oluşan nevüslerinde, yukarıda bahsedilen değişimleri fark etmezse, geç doktora gitmişse tedavi için geç kalınmış olunabilmektedir. Eğer sonradan oluşan benlere zamanında müdahale edilip, ben aldırma işlemi yapılırsa, doğru bir cerrahi işlemle alınırsa, kanser riski ortadan kaldırılır.
Kansere dönüşenleri, iyi huylu da olabilir, kötü huylu da olabilir. Operasyon sonrasında, patolojik sonuçlarla belirlenir.
Alınırken, bene ait hiçbir parça vücutta bırakılmamaktadır. Alınan parça, patolojiye gönderilir.
Ben Aldırma Nasıl Yapılır?
Cerrahi bir işlemdir. Lokal anestezi ile alınır. 30 dakika sürmektedir. Ağrı ve acı hissetmezsiniz. Uygulama sonrasında kontrol amacı ile ağrı kesici, reçete olarak verilecektir. Bazı aldırma işlemleri sonrasında, antibiyotik de reçetede yazılır. İşlem bölgesi güneş ışınlarından ilk hafta korunmalıdır. Masaj yapılmamalıdır. Uygulama sonrasında yapacaklarınız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Uygulama tamamlandıktan sonra, nevüs alınan bölgeye dikiş atılır. Küçük nokta şeklinde görünür. Toplu iğne başı gibi görünür, ama dikkat çekmemektedir. Bazen toplu iğne başından daha büyük iz olmasına sebep olan nevüslerde olabilir. Gene de iz, ben gibi gözükmez, dikkat çekmez.
Lazer İle Ben Aldırılır mı?
Cerrahi yöntemler dışında, lazerle ben aldırma işlemleri de yapılmaktadır. Lazerle her nevüs alınmamaktadır. Genellikle, leke gibi görünen cilt lezyonlarının alımında tercih edilir. Patolojiye gerek olmaması durumunda lazerle uygulanır.
Benlerin alınıp, patolojik olarak değerlendirilmesi daha doğru olmaktadır. Cerrahi işlemlerden korkmayınız.