Çene yüz şeklini belirleyen en önemli kısımlardan bir tanesidir. Aynı zamanda çene şekli ve formu, yüz güzelliğini ve yüzün uyumunu doğrudan etkiler. Genetik faktörler ve yaşlanma, çenenin ve çene ucunun ideal şeklinden uzak olmasına neden olabilir. Bu durum yüzün uyumunu ve estetik orantısını bozar. Çene dolgusu, çeneye olması gereken formun kazandırılmasına, yapısal bozuklukların maskelenmesine ve çenenin yüz şekliyle uyumlu olarak şekillendirilmesine ameliyatsız olarak imkan tanır. Bu yöntem ile herhangi bir cerrahi girişim, kesi veya dikiş olmaksızın çene hattına ilişkin pek çok düzeltme ve şekillendirme işlemi çok kısa bir süre içerisinde kolaylıkla yapılabilir.

Çene dolgusu nedir?

Çene estetiğinde en sık olarak tercih edilen uygulamalardan bir tanesi çene dolgusudur. Bu uygulama ile çenedeki asimetri, çukurluk, eşitsizlik gibi pek çok sorun düzeltilebilirken yüz şekline uygun olarak çene şekillendirme işlemi de gerçekleştirilebilir. Özellikle çene ucunun yüz görünümü üzerinde etkisi oldukça büyüktür. Çene ucunun belirgin olmaması veya olması gerekenden daha geride olması yüzde hoş olmayan bir görüntüye neden olarak burun, elmacık kemikleri veya alın gibi yüzün diğer kısımları olduğundan daha büyük gösterebilir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için çene dolgusu uygulanabilir. Çene dolgusu, çeneye ilişkin pek çok sorunda sıklıkla kullanılabilen bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda dolgu yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda genellikle cerrahi operasyonlara başvurulmalıdır. Çenede şekil bozukluğu sorunu yaşayan bireylerin bir uzmana başvurarak muayeneden geçmesi ile hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğu belirlenebilir. Hekim tarafından uygun görülmesi halinde çene dolgusu veya farklı estetik uygulamalar için gerekli planlamalar yapılabilir.

Çenedeki şekil bozuklukları ülkemizde ve dünyada oldukça sık olarak görülen sorunlardır. En yaygın çene bozuklukları arasında hacim eksikliği, çenenin büyük olması, olması gerekenden geride olması, çene hattının belirsizliği, çene altında sarkma ve asimetri yer alır. Çeneye ilişkin bozukluklar yüzün diğer bölgelerini olduğundan farklı görünmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle hastaların önemli bir kısmı yüzün farklı bölümlerine ilişkin estetik operasyon istekleri ile gelmesine karşın sorunun altında çeneye ilişkin bozuklukların yattığını öğrenir. Çene şeklinin ve hattının güçlü ve net bir görünüme sahip olması, kadınlarda ve erkeklerde daha çekici bir görünümün elde edilmesini sağlar. Aynı zamanda daha canlı ve genç görünen bir yüze sahip olunmasında da etkilidir. Bunun için çene kemiğinin uygun bir doğrultuda simetrik olarak uzanıyor olması gerekir. Buna ek olarak çene kemiği muntazam olsa da üzerindeki cilt dokusu ve yağ tabakasında bulunan sorunlardan kaynaklı olarak çene görünümünde bozukluklar söz konusu olabilir. Sarkmalar ve derin gamzeler bunlara örnek verilebilir. Her iki durumda da çene dolgusu ile görünümü düzeltmek mümkün olabilmektedir. Dolgu için genellikle içerisinde hiyalüronik asit bulunan dolgu maddeleri kullanılır.

Çene dolgusu hangi durumlarda yapılır?

Çene dolgusu, çeneye ilişkin pek çok bozuklukta tedavi seçenekleri arasında yer alan bir uygulamadır. Dolgunun öncelikli olarak tercih edildiği bazı sorunlar şu şekildedir:

  • Çene ucunun çok sivri veya çok düz olması,
  • Çenenin belirsiz olması,
  • Çene ucunda derin gamzelerin bulunması,
  • Çene hattında sarkmalar,
  • Çene ucunun geniş olması,
  • Çene ucunun geride olması.

Yukarıda belirtilen durumlar çene dolgusunun en sık olarak uygulandığı şekil bozuklukları olup bunların haricinde de dolgunun tercih edildiği pek çok durum söz konusu olabilir. Yüze ilişkin estetik bozukluklarda uzman bir doktor tarafından yapılacak muayene ile birlikte yüz orantısını bozan durumlar teşhis edilerek nasıl bir tedavi planı uygulanması gerektiğine karar verilir.

Çene dolgusu nasıl yapılır?

Çene dolgusu, temel olarak özel dolgu içeriklerinin çeneye enjekte edilmesi ile çenenin istenen görünüme ulaştırılması işlemidir. Dolgu ile düzeltilebilir nitelikte bir çene bozukluğu bulunan tüm bireylerde çene dolgusu uygulanabilir. Fakat 18 yaşın altındaki bireylerde ebeveynlerin yazılı onayı istenir. Bu işleme karar verilmeden önce yüz görünümü her açıdan değerlendirilmeli ve fotoğraflanmalıdır. Elde edilen fotoğraflar incelenerek ve birbirleri ile karşılaştırılarak yapısal bozukluklar tespit edilmeli, ardından dolguya karar verilmesi halinde enjeksiyon yapılacak alanlar belirlenmelidir. Bu dolgu içerikleri genellikle hiyalüronik asit içerir. Fakat bazı durumlarda sığır kolajeni veya hastanın kendi vücudundan elde edilmiş olan yağ hücreleri, biyobozunur polimerler ve kalsiyum hidroksilopatit gibi farklı dolgu malzemeleri de kullanılabilir. Sığır kolajeni kullanılarak yapılacak olan dolgulardan en az 1 ay önce, alerji testi uygulanmalıdır. Kullanılacak olan tüm dolgu malzemeleri Sağlık Bakanlığı’nın onaylamış olduğu ürünler olmalıdır. Çene dolgusu yapılmasına karar verilmiş olan hastalarda randevu tarihi geldiğinde hasta öncelikli olarak işlem hakkında bilgilendirilir. Çene dolgularında genellikle anestezi uygulanması gerekmese de bazı durumlarda özellikle de hastanın isteği halinde lokal anestezi sağlayan kremlerden yararlanılabilir. Anestezi işleminin ardından dolgu malzemesi küçük iğneler yardımıyla cilt altına enjekte edilir.

Çene dolgusu ne kadar sürer?

Çene dolgusu işlemi genellikle tek seans şeklinde uygulanır. Fakat hekim tarafından yapılacak kontrol muayenesinde bir düzeltmeye ihtiyaç duyulması halinde ek bir enjeksiyon işlemi yapılması gerekebilir. Dolgu işlemi genellikle kısa süreli bir işlem olup 15 dakika içerisinde tamamlanır. Eğer lokal anestezi uygulanacak ise dolguya başlanmadan önce sürülen kremin bölgeyi uyuşturması beklenir. Bu da yaklaşık olarak 30 dakika sürer. İşlem sonrasında hafif kızarıklıklar meydana gelebilse de bunlar birkaç saat içerisinde hafifleyerek kaybolur. Hastalar işlemin hemen ardından günlük hayatına dönebilir, ertesi gün işe dönebilir. Enjekte edilen dolgunun kalıcılığı dolgu malzemesine bağlı olarak değişkenlik gösterse de hiyalüronik asit içerikli dolgular genellikle 12 – 18 ay kalıcılığa sahiptir. Alanında uzman bir hekim tarafından yapılan doğru bir çene dolgusu uygulaması ile birlikte çenedeki yapısal bozukluklar tamamen düzeltilebilir. Çene dolgusu yaptırmayı düşünen kişilerin en sık merak ettiği konulardan bir tanesi de çene dolgusu fiyatlarıdır. Çene dolgusu fiyatı çenedeki bozukluğun türüne ve şiddetine, hastanın durumuna, dolgunun kalıcılığına ve işlemi gerçekleştirecek olan hekime bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tek bir fiyat olmadığından öncelikli olarak bir muayeneden geçildikten sonra işlemin fiyatları hakkında bilgi edinilebilir.

Çene dolgusunun avantajları nelerdir?

Çene dolgusu basit ve acısız bir işlem ile birlikte çenedeki birçok şekil bozukluğunun tek seansta düzeltilebilmesine imkan tanır. Ameliyatsız bir yöntem olması, işlemi diğer uygulamalardan ayıran en büyük avantajdır. Bunun haricinde çene dolgusunun avantajları arasında şunlar sıralanabilir:

  • Anestezi, cerrahi girişim ve iyileşme süreleri gerektirmez.
  • Kısa bir işlem olması nedeniyle uzun vakitler ayırmayı gerektirmez.
  • Çene hattının belirginleştirilmesi ile daha genç bir yüz görünümü elde edilmesini sağlar.
  • Yüz şekli ile uyumlu olacak çene görünümünün oluşturulmasına imkan tanır.
  • Çene ucu geride olan kişilerde tek seansta ideal çene şeklinin oluşturulmasını sağlar.
  • Yüze daha hoş bir ifade kazandırır.
  • Hastanede kalmayı gerektirmez.
  • İşlem sonrası komplikasyon gelişme olasılığı çok düşüktür.

Ameliyatsız şekilde 15 dakika gibi kısa süreler içerisinde çenedeki şekil bozukluklarının giderilmesine imkan tanıyan çene dolgusu, günümüzde en sık tercih edilen ve uygulanan medikal estetik uygulamalarından bir tanesidir. Eğer siz de çene dolgusu gerektiren bir şekil bozukluğundan şikayetçiyseniz bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.